A helyiek javaslatai alapján bővítik idén a csíkszentmártoni Baka János Községi Könyvtár állományát. Tehát aki szívesen olvas, és van ötlete, hogy milyen könyveket lenne érdemes még vásárolni, az elképzelését megoszthatja a könyvtárossal.

Korszerű környezetben több ezer kiadvány közül válogathatnak az olvasni szeretők a csíkszentmártoni Baka János Községi Könyvtárban. Pál Erőss Judit könyvtáros érdeklődésünkre elmondta, összesen 5658 kiadványból álló könyvállományuk, amelyekben egyaránt találni irodalmi, tudományos, művészeti történelmi, vallási és földrajzi könyveket. Látogatóik többsége iskolás diák, de alkalomadtán nyugdíjasok is felkeresik a létesítményt. Ebből adódóan a leggyakrabban kölcsönzött könyvek az ifjúsági és gyermekirodalmi művek, míg az idős korosztály inkább a „nagy magyar klasszikusokat” keresi.

A könyvtárnak húsz aktív látogatója van, ennél azonban jóval többen keresik fel a létesítményt, tavaly például mintegy háromszáz személy fordult meg a könyvespolcok között. Mivel kevés ez elmúlt évtizedekben kiadott könyv, nagy igény lenne kortárs ifjúsági kiadványokra – Leiner Laura művei például nagyon felkapottak a mai fiatalok körében. Emellett Szabó Magda, Dragomán György művei után is érdeklődtek a könyvtárlátogatók, de a kötelező háziolvasmányok közül is van, ami még hiányzik az állományból, például Jókai Mór Kőszívű ember fiai, Sárgarózsa vagy a Nagyenyedi két fűzfa című művei. A gyermekek körében pedig a Grimm és Andersen meséskönyvek keresettek – részletezte a könyvtáros.

Mint László Antal alpolgármester kérdésünkre elmondta, idei terveik közt szerepel a községi könyvtár állományának a bővítése, ezért megkeresik a forrásokat, amelyek révén megvásárolhatják azokat a könyveket, amire igény mutatkozik a helyiek részéről. Annak érdekében, hogy valóban olyan könyveket vegyenek, amiket szívesen olvasnak a helybéliek, az alpolgármester arra bátorít minden olvasni szerető falubelit, hogy javaslataikkal március 15-éig keressék fel a helyi könyvtárat, amely szerdánként déli 12 órától este nyolcig tart nyitva, míg a további hétköznapokon reggel fél nyolctól délután fél négyig.

A könyvtáros ajánlja

A községi könyvtárban megtalálható a Székelyföldi Könyvtár sorozat első negyven kiadványa, amelyeket az olvasóink figyelmébe ajánlja a könyvtáros. Többek között Mikes Kelemen, Tamási Áron, Kányádi Sándor, Farkas Árpád, Benedek Elek, Cserei Mihály, Tompa László, Kriza János, Bod Péter és Bogdán László műveit is kikölcsönözhetik az érdeklődők. Bátran keressék fel a könyvtárat, lapozzák fel a könyveket, és kölcsönözzék ki, vigyék haza azokat.