Szeptember 11-én megnyitották a 2023/24-es tanévet a helyi Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában.

A tanévnyitó a „Veni Sancte – Jöjj Szentlélek” mottó alatt ünnepi szentmisével kezdődött, amelynek keretében Kovács Zsolt csíkszentmártoni plébános Isten áldását kérte az új tanévre. Ezt követően a diáksereg az iskola udvarára vonult át, ahol Pál Zoltán igazgató nyitóbeszédében hivatalosan is megnyitotta az új tanévet. Beszédében kiemelte, fontos a pontosság, a fegyelem, a kitartás és a biztonságérzet is a diákok szellemi és testi fejlődése érdekében, amelyet az iskola igyekszik is biztosítani számukra. Ezt követően az ünnepség egy jelképes mozzanattal folytatódott, a hagyományokhoz híven ugyanis az új előkészítő osztályosok – Vágási Emese és Salló Hermina óvónénik kíséretében – átvonultak a számukra kiállított díszkapun, ezzel is mintegy szimbolizálva az átmenetet óvodai és iskolai éveik között. Oktatásukkal ezentúl Péter Ildikó tanítónéni és Mihálcz László tanítóbácsi foglalkoznak majd az iskolában. A tanévnyitót Nedelka Krisztina aligazgatónő beszéde zárta, aki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség gondolatait, jókívánságait közvetítette a diákok számára.

Több változás is történt idén az iskola tantestületében. Tánczos Vilmos tanár úr, az iskola szakszervezetének elnöke nyugdíjba ment, a szakszervezet vezetői feladatkört ezentúl Vízi István tanár úr, korábbi igazgató tölti be. Emellett további négy pedagógus távozott Orbán Orsolya, Nagy Emese, Kubanek Eszter és Szőcs Renáta személyében. Érkezett viszont hét új pedagógus: Rácz Enikő óvónéni, Kovács Éva tanítónéni, János Zsolt magyar-német szakos tanár, Kiss Kinga testnevelés tanárnő, Nagy Bernadett magyar szakos tanárnő, Szávuly Gellért történelem szakos tanár illetve Veres Noémi magyar szakos tanárnő.

Csökkent viszont a diákok létszáma, a bő 400-ról kb. 370 főre, mivel az előző tanévben három osztály végzett, idén viszont csak egy indult annak helyébe. Az iskola történetében először fordul elő, hogy nem indul XII. osztály a szaklíceumban.

A diákok az idei tanévtől felújított sportpályán gyakorolhatnak, amelyet ünnepélyes keretek között már át is adtak az iskola tantestületének. Emellett az intézményhez tartozó csekefalvi óvodát is sikerült felújítani, amely így visszatérhetett eredeti helyére és kezdhette újra működését a Csekefalvi Közbirtokosság székházában.

A helyi iskolabusz továbbra is rendelkezésre áll, az idei tanévben az előkészítő osztályosokat fogja szállítani reggel az iskolába, iskola után pedig haza. Emellett a környező településekről érkező diákok ingáztatásának megszervezése is már folyamatban van. Megkeresésünkre az igazgató elmondta, ez a téma egy elég kényes kérdés, mivel a kevesebb diák miatt a legtöbb utasszállító cég számára ez veszteségként nyilvánul meg, ezért is nehéz ebben az ügyben partnert találni. Hozzátette, a probléma forrása abban rejlik, hogy az iskola egy olyan szakaszon fekszik, ahol nincs megyei szintű vagy regionális járat. Főleg a Csíkmenaság, Csíkszentgyörgy, Csíkbánkfalva, illetve a Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg útvonalról érkező diákok ingáztatásával van probléma a járatok hiánya miatt.

Bővült az ösztöndíjak palettája az idei tanévtől, a szociális ösztöndíjaktól (árvák, alacsony jövedelemmel rendelkező családok, beteg gyerekek, kórházban lévő gyerekek, otthoni oktatásban résztvevő gyerekek számára) kezdve egészen az érdemösztöndíjakig. Továbbra is nagyon aktívan működik az olvasókör és a könyvtárban is fellendült az iskolai élet. Az iskola az V-VIII és IX-XI osztályos diákjai közreműködésével aktívan részt vett az Országos Szeméttakarítási Napon is.

Az igazgató az elkövetkező tanév terveiről is beszélt nekünk. Tervben van egy új okos informatikai terem/labor, a SMARTLAB felszerelése, továbbá a célegyenesben járnak a ROSE (Romania Secondary Education Project) projekt kivitelezésében, amely révén plusz órákat és tevékenységeket lehet biztosítani a középiskolás diákok számára, ezzel is segítve őket az érettségire való felkészülésben. Emellett már konkrét gyakorlati lépéseket tettek a bentlakás és a tornaterem renoválására, felújítására is, előbbit épp az ingáztatás problémájának enyhítése érdekében. Szerinte azonban a legsürgősebb dolog egy napközi csoport elindítása a szentmártoni óvodában, amelyre már több évtizedes igény van.

Bodó Szabolcs