Több beruházást is tervez a helyi egyházközség a műemlék templom szomszédságában lévő egyházi területeken. A fejlesztéseket részben az önkormányzat és a Megyei Tanács is támogatja, a munkálatokhoz azonban pályázati forrásokra és további anyagi támogatásra is szükség van.

 

A helyi plébános, Kovács Zsolt elmondta: jövőbeli tervei között szerepel a templom várfalának megerősítése, a temetőkert átalakítása, parkoló létesítése és a jelenlegi harangozói lak teljes felújítása. Az egyházi elöljáró elsődleges célja, hogy az egyház tulajdonában lévő területeket megőrizze a jövő nemzedéknek, közhasznúvá és családiassá téve azokat.

 

Korszerűsítenék az imaházat

A tervek szerint elsőként a templom szomszédságában lévő imaház felújításával kezdenék a beruházásokat, amint sikerül erre pályázati forrásokhoz jutni.

– A jelenlegi harangozói lakot egy közösségi térré alakítanánk, ahol a kultúrát és a lelki érzékenységet az emberek magukba szívhatják, és különböző programokat szervezhetnek minden korosztály számára – emelte ki a katolikus lelkész. Mint mondta: egészen a pincétől kezdve át kellene alakítani az épületet eredeti formáját megőrizve, a mellette álló csűrt lebontanák, helyette illemhelyeket, fásszint és a temetkezési kellékek tárolására alkalmas helyiséget építenének.

Újratervezik a temetőt

A helyi temető is sok kívánnivalót hagy maga után, szükség van sétányok kialakítására, tudatosabb szeméttárolásra és a zöld övezetek rendezésére. Kovács Zsolt kifejtette: a temető is rendezettséget kell sugalljon, hiszen az egyházközség ősei nyugszanak itt. A tervek szerint külön hangsúlyt fektet majd a szelektív hulladékgyűjtésre, illetve arra, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk a sírhelyek díszítésekor.

Restaurálnák a várkertet

A várfalat nem kímélték az elmúlt évtizedek, több helyen megrepedezett, megrongálódott s mivel műemlék zóna hosszú folyamat a munkálatok megtervezése és kivitelezése, melyben a plébános számít a közösség anyagi segítségére. Elmondása szerint: a templomnál is régebbi várfal Alcsík régi értékei s egyben legszebb várkertjei közé tartozik, melybe egykor beleépítették a régi templom fontosabb maradványait. Ennek megmentése a legfontosabb számára, hiszen véleménye szerint csak úgy tudunk jövőt építeni, ha megtanulunk áldozni abból, amink van a jövő nemzedék javára.

Barabás Emőke