Huszonhat fiatalt köszöntött a polgármesteri hivatal képviselete április 15-én az Antalffy János Művelődési Ház emeleti termében. Az ünnepségen Birtalan Sándor polgármester, majd Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a tizennyolc éveseket néhány útravaló gondolattal bátorítva a jövő nemzetség ifjait.

A polgármester Pázmány Péter soraival kezdte gondolatait, amely szerint: „Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek. Csupán tiszta szív és sok, sok szeretet”. Beszédében kiemelte jövőképét a fiatalságról, akikkel reményei szerint a későbbiekben együtt vihetik majd tovább a község ügyeit.

Borboly Csaba örömét fejezte ki, hogy közel húsz éve már ő is jelen lehet Csíkszentmárton község fiataljainak nagykorúsítási ünnepségén, ahol ünnepélyesen is beemelik a község fiataljait a falu közösségének felelős részébe.

Szavaival bátorította a fiatalokat az önállóságra és álmaik megvalósítására, valamint az előttük álló számos lehetőség kiaknázására: „Próbáljátok ki magatokat! Beleszólhattok a község életébe, alapíthattok céget, bármit meg tudtok csinálni! Most van az az időszak, ahol érdemes belehúzni, mert van mögöttetek még egy támogató közösség. Néhányan elsodródtok majd, de a legfontosabb dolog, hogy startoljatok rá! Ne hagyjatok semmit, próbáljatok minél több dolgot felelősen elkezdeni, nincs ahogy bele törjön a nyakatok. Figyeljetek egymásra. Ha netalán valaki a soraitokból lemarad, azt bátorítsátok, húzzátok, ne hagyjátok! Ez az időszak, amikor annyi jót tudtok csinálni magatoknak és társaitoknak, amit a későbbi évek folyamán meghonorál az élet és a Jó Isten. Arra bátorítalak titeket, hogy az álmokat ne feledjétek. Ha hisztek magatokban, ha hisztek a Jó Istenben és hisztek ebben a közösségben, akkor ennek a közösségnek tudjátok már vinni a fáklyáit és húsz, harminc év múlva ti kell majd gondoskodjatok azokról, akik titeket felneveltek. Valósítsátok meg az álmaitokat!”

A nagykorúsítási ünnepséget szentmisével koronázták meg, ahol Kovács Zsolt plébános kérte Isten áldását a község nagykorú ifjaira a község plébániatemplomában.

Bogács Éva