Sikeresen véget ért a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola udvarán lévő sportpálya felújítása, amelyet szeptember 13-án, két nappal a tanévnyitó után adtak át ünnepélyes keretek között az iskola tantestületének és diákjainak.

Az átadást megtisztelte jelenlétével Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna szenátor, korábbi környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, Hajdú Gábor parlamenti képviselő és Becze István megyei tanácsos. Emellett az eseményen részt vettek az alcsíki térség polgármesterei is.

A közel ötszázezer lejes beruházást a helyi önkormányzat közreműködésével sikerült megvalósítani, a projekt véghez vivését pedig Hargita Megye Tanácsa támogatta a 6%-os áfavisszaosztásából. A munkálatokat Románia legnagyobb sportépítkezésre szakosodott cége, a marosvásárhelyi Atlas Sport vitelezte ki. A sportpálya új, vörös gumiburkolatot és felfestést, új kispályás focikapukat/kézilabda kapukat, kosárlabda palánkokat, drótkerítést és kültéri reflektorokat is kapott.

Birtalan Sándor polgármester nyitóbeszédében kihangsúlyozta, azért szánták erre a célra ezt az összeget, hogy a községben élő gyerekek jól érezzék magukat az iskolában, amelyhez természetesen szükség van egy felújított, modern sportpályára is, a diákok testi és lelki egészsége érdekében egyaránt.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Borboly Csaba beszédében jókívánságait adta át a tanulóknak, hozzátéve, hogy ez egy olyan profi pálya, amilyen akár a nagyvárosokban is ritkán található meg. Hargita Megye Tanácsának elnöke emellett rávilágított arra is, hogy ez a projekt azért valósult meg, mert ennek a községnek van egy olyan vezetése, polgármestere, az iskolának van egy olyan tanári közössége és igazgatója, aki ezt fontosnak tartotta. Beszédét egy jótanácssal zárta: „Az álmokat mindig meg lehet valósítani és én ezt kívánom nektek. Azáltal, ha kitartóan odaálltok és mentek előre. Legyetek büszkék arra, hogy itt jártok ebben az iskolában és ebbe az iskolába felnőttként is térjetek vissza és segítsétek azt, függetlenül attól, hogy hol fogtok élni, itthon vagy külföldön.”

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Pál Zoltán, a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója beszédében felhívta a figyelmet a sportpálya szélén elhelyezett asztalra, amelyen az előző egy év sportdíjai voltak elhelyezve. A díjak között volt megyei és olimpiász trófea is, amelynek elnyeréséért a győztes diákok az idei tanévben ösztöndíjat fognak kapni. Az igazgató hozzátette, ez is bizonyítja, hogy szükség van egy ilyen korszerű sportpályára.

Az ünnepi beszédeket követően Kovács Zsolt plébános megáldotta a felújított létesítményt, majd az átadás jelképes zárómozzanataként a diákok Csizmás Botond testnevelő tanár irányításával egy rövid tornagyakorlatot végeztek, mintegy kipróbálva és birtokba véve az új sportpályát.

Bodó Szabolcs

Nem érhető el leírás a fényképhez.