Birtalan Sándor folytatja Gergely András volt polgármester munkáját a következő négy évben a szeptember 27-ei helyhatósági választások eredményének értelmében. Terveiről kérdeztük.

Mint Birtalan Sándor volt hitoktató kérdésünkre elmondta, 2001 nyarán járt először Csíkszentmártonban, udvarolni jött. Felesége megkóstoltatta vele a csekefalvi borvizet, persze csak utána árulta el annak utóhatását. 2008 nyarától állandó lakósa a községnek, akkor kötötték be a fejét, akkor nősült. Életútját röviden, GPS koordináták közé helyezve ismertette: megjelölte szülővárosát Segesvárt, gyermekkori neveltetetése színhelyét Székelyvéckét, Gyulafehérvárt, Nagyenyedet, Kolozsvárt, majd első munkahelyét Gyimesfelsőlokot. „Számomra mind olyan helyek, melyek nemcsak, hogy otthont adtak, de neveltek is” – mutatott rá.

Tizennyolc éve tartja azt, hogy konkrét kapcsolata van Csíkszentmártonnal. „Sokan, sokáig csak Bajkó Sanyinak hívtak, hiszen feleségem édesapja, apósom meghatározó személyisége, építő embere a közösségnek. Jó családba nősültem, úgy gondolom. Kaptam, kaptunk valamit, amit tovább kell vinni” – emelte ki. Elmondása szerint, ezt a kapcsolatot kicsit rávetíti a leköszönő polgármesterre is. Gergely Andrást az első Székely határőrök nyomdokain elnevezésű táborban ismerte meg 2003-ban. Energikus, közösségépítő, nagy tudású embernek látta, aki az egyetemen tanultakat terepen is gyakorlatba ültette. Minden beszélgetés, minden vele töltött nap nagy tanulság volt számára – valotta be. Hozzátette, a polgármester 2012-ben kérte fel arra, hogy vállaljon közösségi szerepet önkormányzati képviselőként. Igent mondott, remélve, hogy ötleteivel, fiatalos lendületével hozzá tud tenni a helyi közösség életéhez.

A polgármesteri tisztség megpályázására a tenni akarás késztette. Nyolc év van a háta mögött, mint tanácsos, nyolc év mely idő alatt szorosabbra fűződtek a szálak a közösségen belül. Megismerte, s talán egy kicsit kiismerte a helyi közösséget – állítja. Tudja, hogy kiből mit lehet kihozni, hogyan kellene együtt dolgozni azért, hogy a közösség előre haladjon. Kapocsként szeretne lenni a sok tenni akaró ember, hivatalok között. Kapocs mely előre viszi a közösséget.

„Tanárember vagyok. Sokan úgy ítélnek meg, hogy nem sok közöm van az adminisztrációhoz, és ez talán így is van. De egy ember, ha akar, mindig tanulhat a maga és közössége javára. Ezzel a mentalitással fogok hozzá a munkához, mely teljesen egy új helyzet az életemben. Bízom a csapatmunkában, az apparátusban, hogy mindenki jól kiforrottan tudja a dolgát, és segít majd abban, hogy előre vigyük közösségünk ügyét. A meglévő csapatra építve, azt továbbgondolva, kibővítve szeretném elkezdeni a munkát. Nem tudok nagyokat ígérni. Nem is volna helyén való” – ismerte el. Megjegyezte továbbá, hogy sok megkezdett munkát kell befejezni, azokat élettel megtölteni, egy kicsit a közösséget ráébreszteni arra, hogy hiába vannak épületeink, ha azokat nem tudjuk megtölteni élettel magunkért, másokért.

Arra a kérdésünkre, hogy mi fog hiányozni majd leginkább a tanári pályából, Birtalan Sándor elmondta, idén 18. éve dolgozik pedagógusként, és leginkább a gyerekek őszinte szeretetét fogja hiányolni. 14 évet volt pedagógus Gyimesfelsőlokon, négy évet itthon. Két külön világ, de mindig nagyon örül annak, amikor régi tanítványokkal találkozva boldogan mesélnek közösen megélt, átélt emlékeikről. Hiszi azt, hogy az embernek csak a jót szabad magával vinnie. Ahogy Szent Ferenc mondta: Innen nem viszed el, amid van! Csak azt viszed el, amit adtál.

Hogy mire számíthatunk a következő négy évben az új polgármester tisztázta, mindenki ismeri a mai világ helyzetét, ennek tükrében csak azt tudja mondani, hogy meg kell tenni azt, amit meg lehet! „Rajtam, rajtunk ne múljon semmi.”