A hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került az Alcsíki Egyházi Kórustalálkozó, összességében immáron 27. alkalommal.

A rendezvénynek idén Tusnádfürdő adott otthont, február 3-án. Az esemény társszervezője az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás, Hargita Megye Tanácsa és a Vámszer Géza Művészeti Népiskola volt.

Az Alcsíki Egyházi Kórustalálkozó tehát már 27 éves múltra tekint vissza, a járványhelyzet miatt azonban két évben, 2021-ben és 2022-ben nem tudták megrendezni azt. Tavaly, 2023-ban Tusnád község szervezte az ünnepséget.

Az eseményen természetesen részt vett a csíkszentmártoni Baka János Egyházi Kórus is, Szabó Tamás kántor úr vezetésével. Összesen 9 alcsíki kórus lépett fel, a csíkszentmártoni mellett a csíkszentléleki, a csíkszentgyörgyi, a csíkszentkirályi, a csíkszentimrei, a csíkszentsimoni, a csíkkozmási, a tusnádi és a házigazda tusnádfürdői egyházi kórus is, hogy énekhangjukkal dicsőítsék az Istent.

Lehet, hogy egy kép erről: 19 ember és hegedű

A kórustalálkozó programja délelőtt 11 órától ünnepi szentmisével kezdődött a tusnádfürdői római katolikus templomban, amelynek celebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Bátor Botond pálos szerzetes volt.

A liturgiát követően következett a kórusok előadása. Minden kórus két szabadon választott kórusművet adott elő, magyar, latin, vagy bármilyen más nyelven. A fellépések sorrendjét sorshúzással döntötték el. Utolsóként a házigazda tusnádfürdői kórus zárta a fellépők sorát.

Az előadásokat követően a rendezvény ünnepi ebéddel és mulatsággal zárult a tusnádfürdői kultúrotthonban.

Bodó Szabolcs